Книги

Това се случи пред очите ми. Книга I

България през мандата на президента Петър Стоянов и промените след падането на комунизма.

Издателство „Изток-Запад”, 2012

Автор Йордан Василев

Редактор: Румен Леонидов

Йордан Василев, роден на  26 септември 1935 г. е български литератор и политик, автор на 15 книги, между които и две за Елисавета Багряна в съавторство със съпругата му Блага Димитрова. През март 1948 г. семейството му е изселено от София. Следва българска филология, а през 1956 г. след въстанието в Унгария е изключен от Софийския университет, който завършва по-късно. Работи в сп. „Септември“ и сп. „Литературна мисъл“, а по-късно и в Института за литература на БАН.

Защитава дисертация за Иван Хаджийски. Хабилитира се през 1990 г. През ноември 1988 г. е сред основателите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството и по-късно на СДС. Бил е депутат в VII Велико Народно събрание и в 36-ото НС, в което е и председател на Комисията за национална сигурност. Основател и първи главен редактор на вестник „Демокрация“.

Румен Леонидов . Един от най-изявените съвременни български автори. Писател, поет, журналист и преводач. Внук на воеводата от ВМРО Леонид Янков. Сътрудник на нелегалните дисидентски издания „Мост” и „Глас”. Автор на книгите „Предупреждение“, „Край на митологията“, „Сънят на продавача“, „Класически парчета“, „Румботавър“, „Покаяние Господне“, „Уплашеният човек“  и др. Основател и главен редактор до днес на сайта „Факел“. Носител на много български и международни награди. През 2014 г. му е присъдено почетното звание „Рицар на книгата“.

Това се случи пред очите ми. Книга II

България през мандата на президента Петър Стоянов.

Издателство „Изток-Запад“, 2013

Автор Йордан Василев

Редактор: Румен Леонидов

Хроника на един президентски мандат

Издателска къща „Хермес”, 2014 г.

Художествено оформление и илюстрации: Александър Гьошев и Стефан Немцов

Автор и съставител: Димитър Янков Райчев

Димитър Райчев е един от най-изявените съвременни изследователи на миналото, културата и бита на Пловдив. Роден в Пловдив на 11 септември 1950 г. Автор на: „Пловдив завинаги“, „Пловдивски Алманах“, „Пловдивски справочник“, „Емблемата „Тримонциум” и др.

Президентът Петър Стоянов. Преговор на историята.

Сборник със статии, интервюта и речи на президента  Петър Стоянов от 1995 г. до 2016 г.

Издателска къща „Хермес“, 2016 г.

Съставители: Диана Димова Боримечкова и Димитър Янков Райчев

Диана Димова Боримечкова е магистър на Софийски университет „Климент Охридски“ по българска, руска, испанска и английска филология. Началник на кабинета на президента Петър Стоянов в периода 2003-2017 г.